Lean ! , niet ‘Mean’

Misschien kent u ‘Lean’ vooral als een methodiek om processen in kaart te brengen en kosten te besparen. Maar … ‘Lean’ is een managementfilosofie. De optelsom van 100 jaar ervaring om zaken slim en doelgericht te organiseren.

Wist u dat Henry Ford één van de belangrijke grondleggers van het huidige Lean was? Hij bracht niet alleen het concept van de lopende band in de praktijk. Ford was een ‘Lean Innovator’. Hij experimenteerde met het hergebruik van materialen en met nieuwe beloningsmodellen voor zijn medewerkers.

De basis van Lean is waardecreatie. Een ambitie om continue te innoveren tot er niets meer te verbeteren valt. Lean verreist veel kennis, maar ook een open blik. En samenwerking, binnen teams en tussen afdelingen. Taiichi Ohno, die vaak wordt gezien als de grondlegger van Lean, reorganiseerde het productiesysteem van Toyota door eerst het verkoopsysteem te veranderen.

Bij Lean Business Consulting doen wij niet aan rode penstreken en het fileren van procesmodellen. Dat leidt tot sub-optimalisatie, niet tot waardecreatie. Het gaat om de samenhang én de samenwerking. Nieuwe focus, nieuwe ideeën en nieuwe oplossingen.

Meer weten? Neem contact op …