ERP voor Lean

Software stuurt steeds meer processen. Goede software doet dat slim … maar slechte software niet! In de meeste bedrijven staat maatwerk-software, zeker in productiebedrijven. ‘Design voor Lean’ is een heel belangrijk criterium voor nieuwe software, zoas uw ERP systeem.

De meeste ERP implementaties sturen de supply chain vanuit demand forecasting naar productieplanning. Dat conflicteert met de “pull don’t push” filosofie van Lean Production. Lean gaat uit van Kanban-systemen. Bovendien wil Lean graag werken met een zo constant mogelijke constante vraag, die de puls van de productie bepaald: de ‘takt’. Als de vraag en de variatie in het systeem sterk fluctueert is dat op z’n minst een uitdaging. De sleutel is een hybride systeem, dat de benodigde capaciteit dynamisch volgt. In de levensmiddelen industrie is dat extra van belang, omdat traceability bij voorkeur vanuit het ERP systeem wordt geregeld.

Taiichi Ohno kreeg zijn idee voor het Toyota Production System in de supermarkt. Hij was daar consument en werkte in een autofabriek. Wat was zijn idee geweest in de tijd van vandaag als hij slager was en de supermarkt moest beleveren?

Heeft u alle kennis aan boord om uw ERP systeem optimaal in te richten? Neem contact op, as u wilt weten hoe Lean Business Consulting u kan helpen.

Plaats een reactie ...

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s